Kennismaken

Kennismaken

mei 2014 S 003Hoi, ik ben kindercoach Jenny.
Dit mijn eerste blog en ik wil graag kennismaken met jou!
Mag ik je een vraag stellen?
Wat vind jij het laatste, leuke nieuws dat je hebt gehoord?
Van wie hoorde je het en waar was je?

Ik vind kennismaken een belangrijke stap om elkaar écht te leren kennen. Open staan en echte belangstelling voor elkaar hebben. Mensen zouden een gezonde nieuwsgierigheid naar elkaar kunnen gebruiken, om elkaar beter te leren kennen en daardoor meer respect voor elkaar te ontwikkelen. Iedereen wil het liefst zo goed mogelijk begrepen worden. En dat begint met, zelf zo goed mogelijk begrijpen, wat iemand anders bezighoudt of belangrijk vindt.

Ook voor kinderen liggen hier mooie kansen. Hoe kun je dat doen en hoe kun je kinderen als ouder daar bij ondersteunen?

Voor het kind en ouder…

We komen allemaal weleens in een situatie waar we niemand kennen. Als je naar een nieuwe school gaat. Of als je uitgenodigd bent op een feest waar je niemand kent. Iedereen vindt dat moeilijk of je nou een kind of volwassene bent.

Begroet iemand en noem je naam. Ben je verlegen? Vind je het stom om zomaar naar iemand toe te gaan? Dan is het ook wel super moeilijk om op iemand af te stappen. Maar als je het niet doet, moet je misschien heel lang wachten voor iemand naar jou toekomt.

En bedenk je iedereen komt weleens in zo’n situatie. Je bent niet de enige die zich weleens verlegen voelt.

Om een praatje te maken kun je een vraag stellen. Van te voren kun je een aantal vragen bedenken en deze tijdens een eerste kennismaking stellen aan anderen. De meesten vinden het leuk om iets over zichzelf te vertellen. Dan komt misschien wel het moeilijkste; luister naar de ander, dat vindt iedereen fijn! En vraag door, op hetgeen de ander vertelt, zo ontstaat een gesprek en leer je elkaar kennen. Als je niet zo’n kletskous ben, ben je misschien een goede luisteraar. Dan ben je goud waard!

Meestal luisteren kinderen en volwassenen slecht naar elkaar en praten ze te snel of hebben meteen een mening of vooroordeel over iemand, zonder dat na te vragen. Er zijn genoeg mensen die graag iets willen zeggen, helaas weinig die goed kunnen luisteren.

Een aantal goede luisteroefeningen:

  • Blijf geconcentreerd luisteren als iemand iets tegen je zegt. Train jezelf anderen aan te kijken. Blijf die ander aankijken, ook al komt er een olifant binnen!
  • Ken je nog niet zoveel kinderen? Verstop je niet achter de computer, maar ga iets doen wat je leuk vindt, in een club, op straat of bij jou thuis.puzzle-oker
  • Train jezelf in het vragen stellen en een klein praatje te maken.
  • Praat regelmatig met je familieleden. Zo leer je te luisteren en voor je mening uit te komen.

–          Voor kinderen: Wanneer je ergens naar toe gaat waar je niemand kent, kun je eerst met je ouders oefenen. Hebben ze geen tijd, vraag je het gewoon aan opa of oma, de juf of de buurvrouw.

Mag ik je nog een vraag stellen, wat doe jij het liefst; vertellen/praten of luisteren?

Jouw antwoord is voor mij onmogelijk om te horen. En eigenlijk is dat voor internet een vreemde manier van communiceren, want kennen we elkaar? Ik ben in jou geïnteresseerd en nieuwsgierig naar jou. Wie ben jij en wat brengt jou naar mijn site?

Helaas is het schrijven van zo’n blog vooral gericht op het ‘praten’ en valt het ‘luisteren’ weg. Ik wil je dan ook uitnodigen om vooral te reageren op mijn blog. Het is prettig om te lezen wat jullie vinden en bezighoud. Ook meedenken over de onderwerpen voor de volgende blog, ik hoor het graag! Waar willen jullie over praten in mijn blog?

Ik ben een luisteraar en hoor graag wat jullie willen. Mogen we elkaar via deze blog ontmoeten, leren kennen en in gesprek gaan.

Ik verheug me daarop.

Hartelijke groet,

Jenny

Title